mandag 8. mars 2010

En utkant av Karmøy

Skudeneshavn har fått betegnelsen "Norges Sommerby" og har en særegen og vakker trehusbebyggelse fra 1800-tallet som har vært en stolthet og turistattraksjon i generasjoner.

Skudeneshavn har ligget ved hovedfartsåren mellom Bergen og Stavanger fra 1957 til Bokn og "Rennfast" ble åpnet som ny rute.

Ferja fra Skudeneshavn til Stavanger er opprettholdt, men med begrenset tilbud. Når nå Karmøy åpner en ny tunnel om kort tid fra den nordlige enden av øya skapes en ny forbindelse til fastlandet. Dette reduserer avstanden til Sør-fylket. Dermed vil ferjetilbudet mellom Skudeneshavn og Mekjarvik bli marginalt for Karmøybuen. Skudeneshavn vil ikkje lenger være en gjennomfartsby, men heller en ytre utkant av Karmøy.

Fremtiden?

For at de unge skal kunne oppleve å være like stolte av byen som generasjonene før dem må byen utvikles til å bli noe mer enn bare en stille fortid.

Når jeg ser på det å bygge hotell i denne byen er det åpenbart at det ikke bare handler om økonomi. Først og fremst er det opprettholdelsen av en liten by som er avhengig av turister for å kunne beholde sin posisjon i regionen og ikke minst sin identitet.

Mange prøver å finne en løsning på hvordan man kan drive et hotell hele året. Jeg er ikke så sikker på at løsningen ligger i å forandre forutsetningene for å kunne drifte et hotell. Da er det heller interessant å se på hvordan et hotell kan bli en del av byen hele året hvor hotellets drift forutsettes på grunn av behovet.

Om en ser på et mer fleksibelt bygg hvor både innbyggere og besøkende tar del, er det mulig dette kan bli ett steg i retnin av å knytte fortid til fremtid. Slik at Skudeneshavnerne også i fremtiden vil kunne få den bekreftelsen de trenger og turistene vil komme til å møte den levende byen de søker.



Diplomoppgave 2010

Jeg har i min Diplomoppgave tenkt å se på hotellutbygging i Skudeneshavn. Grunnen til at jeg har valgt dette som utgangspunkt er fordi det i årevis har vært et ønske om å få til et hotell i byen. Dette til tross for at det ikke er belegg for å drive hotell hele året.



Da et hotell likevel er en betingelse for å kunne utvikle reiselivsnæringen i Skudeneshavn er det viktig å se på hvilken betydning dette kan ha for byen.