mandag 19. april 2010

turisten

De ulike turistene har ulike behov både når det gjelder de ellementære behovene og aktiviteter. Jeg prøver å kartlegge dette og ser på hva som finnes i dag.  På denne måten vil jeg finne ut av hva som er tilstrekkelig tilbud, hva som finnes men som kan utvikles videre og hva som ikke eksisterer og må opprettes.

24 timer

Etter å ha  tilbrakt en natt i Skudeneshavn vet jeg litt mer om hva det vil si å være turist i byen. Det er stor forskjell på å tilbringe noen timer i byen i forhold til å være her på overnatting. Jeg vil også tro det er stor forskjell på og være her en natt og flere netter på rad.
Jeg tok med meg sønnen min på nesten to år og dro sørover. Vi hadde en flott kjøretur hvor vi krysset Karmøy på tvers. Burmaveien som førte meg fra øst siden av øya til vest siden var utrolig flott, og en ny opplevelse for meg. Da jeg kom til Skudeneshavn fikk jeg nøkkelen til leiligheten vi hadde leid som lå i Søragadå. Vi var innom verdens minste kafe hvor vi spiste  matpakken vår og belgisk vafle med is. Etterpå fant jeg en fin tur som endte opp i "Newzeland hut", en lysning i skogen i et fint turområde. Dette stedet var opparbeidet og tilrettelagt for barnefamilier med grillsted, slengtau, en liten bekk osv. Ettermiddagen brukte vi i bakgården, og på kvelden kjøpte vi en pizza som vi tok med oss hjem. Dagen etters ruslet jeg rundt i gamlebyen var innom et par butikker, besøke parken og  skisset litt.

For å kunne tilbringe 24 timer i byen er det tre ting som må oppfylles. Mat, toalett og en seng og sove i. Dette kan kanskje høres banalt ut, allikevel er det ikke nødvendigvis en selvfølge i en så liten by som denne.

Når det gjelder Mat  finnes det to store supermarked, disse har bra utvalg og lang åpningstid. Det finnes et lite bakeri som har åpent på dagtid, ellers e det ett par små kafeer som selger kaffe og vafler. Disse har åpent fra formiddag til sen ettermiddag. Det finnes to kiosker, den ene er på torget og har åpent fra morgen til kveld. Den andre ligger på fergekaien og har begrenset åpninstid.

Når det gjelder servering av middag finnes det fire alternativ. To resturanter med bar, en pizzeria og et utsalg for thai-mat. Det er begrenset åpningstid på alle disse tilbudene, noe som gjør at du skjeldent har fire valg.

Det er begrensede toalett fasiliteter på spisestedene. Verken matbutikken eller de små kafeene har toalett tilgjengelig for publikum.  Derfor kan det ofte bli lange avstander å gå for å finne slike fasiliteter. Det finnes offentilige toalett på torget, og båtforeningen har fasiliteter for båtturiser med dusj, oppvaskkummer, vaskemaskiner og toaletter som ligger i nærheten av torget. Beveger en seg utenfor sentrum kan en finne toaletter på idretsannlegg og skoleanlegg, disse er kun tilgjengelige når det foregår organisert aktivitet.

Overnatting finnes for ulike behov. Camping hytter, fiskehytter, bed & breakfast, små hus, leiligheter og gjestegiveri.  Ellers ligger båthavna for turister midt i sentrum og er dermed en attraktiv havn. Campingplassen ligger litt utenfor byen.

For å oppleve byen i ett døgn er aktivitetstilbudet helt greit. For å være her over lenger tid må tilbudene utvikles og tydliggjøres.